The chapel is built on a small hill between two footpaths. Enclosed by gently sloping grassland, it is situated in the changeover between cultivated and natural landscape just belonging to the alp area. The entrance is located at the upper path, which leads to the protecting room just like a traditional church path. Nearby is a steep fall. A wonderful view impresses from this safe place. Entering the chapel means leaving the solid ground, and entering into a wooden volume. The space is enclosed and silent. It is composed of a single material. Its orientation is clear and refers to the sloping of the site. The altar wall appears to be independent from side walls and the roof, and is lit by a slot of matted glass. It is permanently connected to daylight and seasons. The glass element is flush with the timber wall both internally and externally replacing two elements of timber. The bell is located above the entrance. A traditionally ornamented filter provides protection and opening for the sound. A cross in the back wall is emblematic both internally and externally. One single profile is the basis for this type of vertical timber construction. Assembled abreast the profiles form wall, roof and floor.

Team: Andreas Cukrowicz [PL], Anton Nachbaur-Sturm, Emanuel Gugele, Christian Schmölz, Hermann Nenning, Gordian Kley
Client: Irene und Leo Feuerstein
Location: Alpe Vordere Niedere Andelsbuch
Photographs: Andreas Cukrowicz, Helmut Düringer, Hanspeter Schiess
Competition 2007 1st Prize, Completion 2008