My Selection [0]
+ My Selection

Bregenz Landstrasse Housing

The Landstrasse apartments occupy the former site of a hospital between a set of imposing public buildings on one side and a housing estate of various scales and styles on the other. The two new buildings, each holding up to four apartments per floor, adopt a simple, legible form as a foil to this heterogeneous context. Sitting slightly askew and varying in height from each other, the two buildings respect the gently sloping terrain as well as the gardens and views of the area’s typical rectilinear residential structures. The haptic and atmospheric qualities of the apartments are enhanced by dark wood external cladding, which works in concert with the clear volumes to create a restrained and quiet appearance in reference to its historical predecessor. Large loggias extend the interior comforts into the outdoors, providing a sheltered transition and vantage point between inside and out. The landscaping scheme respects the distinctive, gently-sloping topography, with subtle design variations marking the threshold between semi-public and private. The provision of a large underground car park means that the number of spaces above ground can be reduced in favour of larger public gardens.

Team Design: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Philipp Schertler
Team Project: Philipp Schertler [PL], Anton Nachbaur-Sturm, Andreas Cukrowicz
Client: Schertler Alge GmbH, Lauterach
Concept 2012, Construction 2013-14