My Selection [0]
+ My Selection

Flawil Community Hall and Church Centre

The new community hall and church centre is closely aligned with the structure of its urban context, standing next to an existing church in a parkland setting. Both the original church and the new hall are identical in length, with attractive outdoor areas emerging in the space enclosed by the two offset neighbours. A compact, two-storey building volume accommodates all functions of the community hall and the church centre. Regular geometric structures organise this volume in plan and section, and legibly articulate the facade. Such clear subdivision also makes navigation around the various ordered layers of functions more intuitive. The community hall is orientated westwards towards the church. Clerestory lighting on the hall’s partition creates interesting lighting effects. Rotatable elements in the hall’s long sides allow acoustics to be adjusted according to the occasion. Ceiling reflectors at varying angles support optimal sound propagation. Offices used by the church centre are oriented to the east. Function rooms are located on the first floor but are accessed directly from the main entrance. Open areas of the façade are made from a wood-glass-construction, while the closed areas are covered in a fine layer of stone.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Martin Ladinger with Cukrowicz Landscapes, Lauterach
Client: Flawil Municipality and Flawil Evangelical Parish
Competition 2006, 4th prize