My Selection [0]
+ My Selection

E-Stations Vlotte Vorarlberg

The building is a new element in the public area and it is situated in traffic-technically optimum interfaces. It is weather protection, loading station and a kind of home for electric mobiles, it is an identity bearer of a new mobility, a built logo with high recognition value. The basic form of the building is simple, its appearance exactly and elegantly. A line defines inside and outside. The form is cut out and generates a space with recovering character. Form and expression dispose a high communicative potential. The slightly inclined ground surface acts subtly as a presentation platform for a new mobility model. In the roof surface integrated solar laminates supply the station with energy. The horizontal assembly allows maximum flexibility by any positioning regardless of the orientation. The modular concept of the building permits several installation variations and a reaction to the respective situation specific for place. Every module is differently configurable, every arrangement modular extendable. The elements can also be dismantled and be put up again at other places.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Christian Schmölz
Structural Engineer: Merz Kley Partner, Dornbirn / GFK-Engineer: Staubli, Kurath & Partner AG, Zürich
Communication Advice: Riquebourg Werbeagentur, Dornbirn
Client: VLOTTE :: Vorarlberger Kraftwerke AG
Competition 2010 1st Prize