My Selection [0]
+ My Selection

Goetzis Fire station

The competition project was developed for a different site between the large buildings of the garn market in the south and small scale single family houses in the north. After a change of the building site the project could be adapted. The new building of the fire station reacts to these surroundings with a calm and contained structure. The reduction to a few openings of the structure generates dynamic facades. The functional organization of the building is arranged in two main areas: administration- and training area as well as garage and workshop area. The two areas are connected via a foyer that is situated throughout the whole depth of the building. The foyer also connects the main entrance with the emergency entrance. All main functions are positioned clearly and well arranged on one floor, short hallways and direct connections guarantee the economical operation of the building as well as the optimal functioning in the case of a fire emergency. The structure will be built as a massive construction. The administration- and training area will be fitted with wooden interiors, the garage and workshop area will be built with a robust and durable combination of steel and concrete. The windows of the administration- and training area will be fitted with a layer of perforated metallic fins serving as sunscreen and homogenizing the appearance of the facades.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Christian Schmoelz, Simon Metzler
Project Team: Michael Abt [PL], Christian Schmoelz [PL], Julia Grund, Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm
Client: Marktgemeinde Goetzis
Competition 2010 1st Prize, Construction 2012-14