My Selection [0]
+ My Selection

J Housing Ensemble Bludenz

On the gently sloping land south of their parents’ house, two sons each erected a house for their families. Both houses react differently to their specific location and to the individuals they accommodate, while also making a positive contribution to the quality of life in the parents’ house. The first of the new houses is a two storey volume with a pitched roof facing the road. By placing the house along the road, it asserts a clear and positive presence on the life of the street, while also maximising the space available for a garden.  The house is conceived to completely screen the housing to the south as well as the street to the east, but a large panorama window embraces spectacular views across the Montafon mountainscape. Behind this house stands the second: also an elongated, two-storey structure, but with a flat roof. The house is positioned along the contours; organised as a solid base surmounted by a cantilevering first floor. The house is slid into the gently climbing terrain as far as possible, creating the largest possible south-facing garden. The first floor includes a terrace wrapping around three sides, open to the mountain panorama all around. Sliding louvers provide additional privacy when desired. Both of the sons’ new houses have been carefully placed so as not to obstruct the views or sun reaching their parents’ house. The existing pavilion in the garden has been preserved, now representing the place where all generations of the growing family come together.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Martin Ladinger, Johanna Brunner, Chris Ritter
Project Team: Roland Gmeinder [PL], Martin Ladinger, Anton Nachbaur-Sturm, Andreas Cukrowicz

Client: Private
Competition 1st Prize 2017, Construction 2017-18