My Selection [0]
+ My Selection

Lech promenade church square

The centre of Lech is dominated by a small hill surmounted by a church, which represents both a recognisable symbol of the town and a natural obstruction to the movement of people and vehicles. The aim of this project is to create a new pedestrian connection which unites the church, vicarage, graveyard and listed schoolhouse atop the hill with the main street running along its base. In sensitivity to the area’s history and symbolic importance, as well as to preserve the existing transport routes, the new intervention both asserts itself as self-contained and embeds itself inconspicuously. This approach ensures that the topography remains prominent and tangible; thus preserving harmony with the natural landscape. Additions to the existing retaining wall which encircles the base of the church mount are designed in limestone of similar colour and texture. When facing the valley, the new walkway is entered from a low limestone base which follows the contours of the slope.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Anika Kienzle
Client: Gemeinde Lech, Austria
Competition 2013 1st Prize, Construction 2014 by Gemeinde Lech