My Selection [0]
+ My Selection

Zurich Letzigrund Stadium

The new stadium’s design concept depicts an imposing volume, cradling an optimal rounded form inside while acting as an urban landmark outside, tailored to the character of its surroundings. The connection of an optimised stand configuration with the urban landscape is responsible for the stadium’s outer form. By pivoting the main functions within the stadium’s footprint, the playing field and athletics track benefit from the best north-south orientation possible on the site.  This pivoted layout also lends itself to the creation of a dramatic covered entrance area for the public in the northeast corner, as well as its counterpart for staff and services to the southwest. Such a large overhang above the main entrance signifies the stadium’s use and importance even from a distance, while also receiving visitors with a welcoming gesture. Sunken stands and playing field create the possibility for a completely unobstructed ground floor with unhindered access and visibility. Though the stadium has been conceived as a well integrated, identity-creating part of the neighbourhood, its presence in the urban landscape will however be felt much further afield. The interplay of structure and outer shell drives the outward appearance. A translucent membrane spans the entire roof and stand construction. The roof’s form becomes a logo in itself; and with it the stadium to a highly recognisable brand.
              
Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Peter Thalbauer, Martin Ladinger in partnership with Architect Andy Senn, St. Gallen
Client: Amt für Hochbauten der Stadt Zürich
Competition 2003