My Selection [0]
+ My Selection

Schwaz Municipal utilities

The narrow site lies along the banks of the River Inn, bordered by mature birch and willow trees. The design aims to develop an outwardly legible, coherent appearance along the busy main road. The building emerges from the plant life along the riverbank, using the trees’ vertical structure as a motif, then reaches towards the main road. A hollowed out section on the ground floor as well as the higher section on the east side clearly mark the entrance. The building’s layout allows the stockyards and handling areas to be concealed from public view, while the vertical structure preserves views of the mature trees on the riverbank but screens the main road. As it is oriented lengthwise along the road, the building is a memorable presence for passing drivers; the shifting column pattern defining the visual effect. The complex is organised according to the public interest of its functions: customers, administration and workshops. Regardless of the function or use, all spaces and materials are treated the same. Slender load-bearing prefabricated concrete elements give the façade an oscillating rhythm.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Martin Ladinger, Christian Schmölz with Cukrowicz Landscapes, Lauterach
Client: Stadtwerke Schwaz GmbH
Competition 2006, 1st prize