My Selection [0]
+ My Selection

MV House Grossdorf

The original house on this site was built in the style typical of its Bregenzerwald setting, but was partly destroyed in a fire. Reconstruction of the interwoven log structure was carried out by recycling components from other demolished buildings. Misguided alterations in the 1970s had a detrimental effect of the house’s hard-won character. The clients – a musician and an artist – share an awareness of their role as custodians of a high quality, historic architectural artefact and, by preserving the building in its essence, are eager to counteract the gradual obsolescence of the Bregenzerwald House typology. The design concept proposes removing the 1970s interventions and restoring the original typology with minimal adjustments to render it suitable for the wants and needs of today. The attached farm building’s basic layout and volume will remain, with the cow shed being adapted to a hall with stage for music recitals and other small events. A new entrance area with a large sliding door acts as a multifunctional common area leading to other rooms. Old and new mutually enhance each other and stand harmoniously side by side.

Design team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Miriam Gruppe
Project Team: Miriam Gruppe, Andreas Cukrowicz
Client: private
Conception 2015, Construction 2017-18