My Selection [0]
+ My Selection

Nursing College Franz Josef Hospital

The Emperor Franz Josef Hospital campus is recognisable by its scattered, pavilion-like buildings and parkland setting strewn with mature trees. The newly built nursing college uses careful positioning and open main façades to assimilate into its surroundings. Every existing tree can be preserved. A new layer of acoustic protection links the older Pavilion A with the new college, while also forming its southeast façade. The entire complex is oriented lengthwise along Triesterstraße, occupying the erstwhile vacant corner. The new teaching building is organised as a linear continuation of Pavilion A by adopting the same width. The three-layered horizontal subdivision of the compact volume is predicated on maximum acoustic protection: a layer of sound insulation followed by the circulation areas and then the functional spaces. Along Triesterstrasse, the outermost acoustic barrier acts additionally as a collector to pre-warm fresh air. These air collectors’ glass walls carry screen printed motifs of medicinal plants: an open dictionary of the healer’s art, in macro scale. Close inspection rewards the observer with buds and leaves in microscopic detail, while the overall impression reveals itself only from a distance.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Martin Ladinger with Peter Felder Grafic Design, Rankweil
Client: Wiener Krankenanstaltenverbund — SMZ Süd, Kaiser-Franz-Josef-Spital
Competition 2004, 2nd prize