My Selection [0]
+ My Selection

Innsbruck Psychiatric hospital

The planned expansion of the psychiatry building by adding two additional storeys reacts to the structural system of the four storey existing building and adopts its exact footprint. The new addition has been designed to clearly distinguish itself from the existing building. The new space contains two identical, compact wards. The patient rooms flank a central thoroughfare on both sides. Natural light is delivered to this central axis via six two storey light wells. Niches with benches encourage people to linger in the corridor, thereby offering the opportunity for spontaneous encounters and exchanges. The protruding stairwells will be extended upwards. A solid column-and-panel construction system will be used, where the columns are integrated into light partitions and structural loads are instead borne by the existing building’s external and core walls. The facades are finished in prefabricated timber and metal elements. External sun shading comes in the form of intricately textured copper louvres which guarantee an unencumbered view to the outside from all eye levels.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Georg Bechter
Client: TILAK Tiroler Landeskrankenanstalten GmbH
Competition 2005, 3rd prize