My Selection [0]
+ My Selection

Taufkirchen School campus

The serpentine extension of the school complex is located in the hilly landscape around the River Pram. It integrates the existing kindergarden into the campus proper and encloses two open courtyards. The school’s proposed height respects that typical of the neighbourhood; the two storey layout also ensuring easy navigability and orientation. Thanks to the continuous plinth zone, all areas can be reached from one level. The entrance court serves as a sheltered assembly area which leads to all other school functions. Roof lights running the full length of the corridors combined with lightwells integrated along the classroom walls lend generosity to the interior and use light to create exciting atmospheres. Openness is central to the design concept, with large windows granting every room direct contact with the surrounding nature. The school’s idyllic hillside, riverside setting is a reason and an opportunity to harness the pedagogic merit of a campus garden to sharpen students’ perception of the surrounding cultural and natural landscape.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Martin Ladinger with Cukrowicz Landscapes, Lauterach
Client: Taufkirchen an der Pram Local Council
Competition 2006, 2nd prize