My Selection [0]
+ My Selection

Schruns-Tschagguns aquatic centre

The gently sloping site and the neighbouring river informed the shape, orientation and internal organisation of a new swimming complex.  The two-storey height is derived from the surrounding buildings, maintains a human scale and facilitates easy orientation for all users. The entrance hall is, despite its placement on a narrow end of the complex, still a central element thanks to the split-level organisation. From here, wide ramps lead to all functions. Views in all directions increase the sense of scale, and interesting spaces are created by offsetting neighbouring volumes. Such an elemental experience of the architecture corresponds to the experience-orientated family swimming area below. The more intimate, contemplative spirit of the relaxation pool and sauna is reflected in the ascending ramp and floating volumes overhead. The wellness area’s facade is based on the distinctive interlocking log construction seen in regional agricultural buildings. Here larch planks are stacked with timber spacers in between for a façade system which allows an almost unencumbered view from the inside while still preserving privacy from the outside. Depending on function, windows may lie behind. The building inserts itself unassumingly and with quiet self-assurance into the landscape.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Martin Ladinger, Stefan Abbrederis, Christian Schmölz with Cukrowicz Landscapes, Lauterach
Client: Schruns Tschagguns Tourismus GmbH, Schruns
Competition 2006