My Selection [0]
+ My Selection

Sparkasse Bank Headquarters Singen

The project is located in the closed block urban structure of a city centre, characterised by the architectural heterogeneity of its surroundings. The existing building dominates the blocks around Hegaustraße, Erzbergerstraße und Hadwigstraße and is a significant influence on the surrounding urban structure. Our concept for the redesign of Sparkasse bank headquarters is based on the idea of stacked horizontal layers. The façade is divided vertically in accordance with the classical model of socle, midsection and roof. Horizontal divisions serve to make the building the most generous possible contribution to the surroundings; uniting the existing geometric structure of individual stacked layers with the new building’s concept of a transparent office landscape interspersed with custom cellular workspaces. Vertical louvres lend rhythm to the horizontal layers of the façade, varying the degree of openness according to the use within as well as placement in the building: a subtle thematic interplay of transparency and discretion. The design of the facades is an authentic representation of the bank, ostensibly straightforward, solid and genuine. The chosen concept offers visitors and users an interesting spatial experience which embodies Sparkasse’s local and nationwide network. The headquarters’ new identity handles outside values in a way which is tangibly secure and reliable. Simply treated, high quality and long lasting materials contribute to a congenial atmosphere.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Michael Mayer, Roland Gmeinder
Project Team: Roland Gmeinder [PL], Nina Kozin, Anton Nachbaur-Sturm, Andreas Cukrowicz
Consortium of Cukrowicz Nachbaur with GMS Architects, Friedrichshafen
Client: Sparkasse Singen-Radolfszell
Competition 2014 1st Prize, Construction 2015-16