My Selection [0]
+ My Selection

Tyrolean Lech Valley Natural Park Centre

The Lech Valley Natural Park Centre is conceived as a two-storey solitaire standing in the corner of its suburban site. The near-square volume works with the surrounding buildings at Dorfstrasse and along Tannheimerstrasse to create a gateway to a new public square. A simple but assertive design and relative height express the importance of the centre’s content and lend it a sense of uniqueness.   The ground floor is orientated to create and accentuate a new forecourt, while obscuring the neighbouring streets and petrol station. All service and information facilities are located on the ground floor, directly accessible from the plaza. The upper floor has been conceived as an uninterrupted exhibition space accessed from circulation at the centre of the building. Central circulation opens up the potential to curate exhibitions as a complete circuit or to flexibly arrange the open laboratories. The size and number of galleries is fully customisable due to a series of movable partitions.
Structurally, the building has been designed in solid timer and conforms to the Passivhaus sustainability standard. Twenty-four different species of native deciduous trees form a canopy near the new forecourt. The number of trees stands for the 24 Natural Park Communities.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Simon Metzler, Christian Schmölz
Client: Naturparkverein Tiroler Lech, Weißenbach am Lech
Competition 2011 1st Prize