My Selection [0]
+ My Selection

Widnau Nursing Home

The proposed design concept makes residents the central consideration. An apartment format forms the home’s organisational basis: separate sleeping and living areas underline the each room’s place within an apartment-like residence. This system can be customised depending on the level of care required and the desired privacy, while also encouraging personalisation and the residents’ sense of ownership. The apartments are organised as two interlinked rings of eight units each, with two such groupings per floor. Within the rings, light arrives via three-storey atria to the secondary spaces and shared functions accessed from within. The one-storey base has been conceived as a friendly, generous and convivial lobby. It contains all the home’s general spaces and receives additional light from two atria acting as semi-private outdoor areas. A skylit entrance hall leads to various groups of predominantly public functions. The building has been placed on the western edge of the site as a reaction to the surroundings. Single storey volumes reflect the low surrounding buildings and facilitate a harmonious transition to the four storey main house without detracting from the context. The remainder of the site to the east has been landscaped as parkland and could accommodate future expansion.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Michael Mayer, Tobias Beyrer
Project Team: Martin Ladinger [PL Construction], Michael Mayer [PL Design], Philipp Kammerer, Gauthier Jonville, Leon Vohl, Anton Nachbaur-Sturm, Andreas Cukrowicz
Client: Widnau Local Authority

Competition 2017 1st prize, Construction 2018-2020