The new building of the community centre is positioned as a 4-storey building laterally shifted to the school building. Both buildings develop a spatial gate situation. The new volume uses both existing even surfaces [the village-square to street level as well as the playground level] and places itself as a connecting element in between and contains the areas of Kindergarden, children's game group, village shop, multipurpose room and municipality. The new center is the first 4-storey timber building of Vorarlberg. All construction units of the house are from massive wood and come mainly from forests own to municipality. They are inserted completely untreated. The compact volume is designed as a passive house and in energy-technical respect nearly self-sufficient. The building is already considered as a paradigm on the subjects of ecology, sustainability and native creation of value. 

Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Stefan Abbrederis [PL], Christian Schmölz, Michael Abt 
Client: Community St.Gerold Immobilienverwaltungsges.m.b.H. & Co KG
Competition 2007 1st Prize, Completion December 2008

Film von Katarzyna und Thomas Baron für DETAIL