My Selection [0]
  • Frastanz Centre Development

    Drawing on the idea of a progression of public spaces, the project is spread across two buildings which are offset from each other. That gives rise to a theme of ‘tight and narrow’, which evokes a typical streetscape and also allows the composition to open onto public piazzas. Density at both urban and architectural level is decisive when creating public spaces which contribute to their surroundings and create an atmosphere. The new insertions have been moulded to their surroundings, reacting to the characteristics of the neighbouring buildings as well as the terraced topography. Both new buildings reinforce existing themes, bind the existing structures into the new layout and complete the ‘string of pearls’ of separate buildings. The funnel-shaped area between buildings opens towards prized views into the landscape. Opting for sloped roofs has helped the new buildings integrate into the established roofscape, while polygonal footprints embed the blocks optimally into the local context at ground level. Starting from a central, toplit circulation core, both plans follow the principle of a ring system. A layer of plant rooms and sanitary areas create the threshold to the living and recreation areas, which can be freely designed. The ground floor offers various commercial opportunities with street and public square frontage.

    Design Team: Tobias Schnell [PL], Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm.
    Project Team: Martin Ladinger [PL], Michael Abt, Miriam Perez Morel, Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm.

    Client: Hefel Wohnbau AG, Lauterach
    Visualisation: expressiv.at for Hefel Wohnbau AG

    Competition 2017 1st Prize, Construction 2019-2022