My Selection [0]
+ My Selection

Weingarten Student Residence

The expansion of the Eugen-Bolz student residence is being built by the diocese of Rottenburg-Stuttgart and is located in the middle of a beautiful urban park. The building is raised above an almost completely open plinth, expressing the openness of the house itself, which is open to residents of all religions and denominations. There is no barrier to the spatial flow of the landscape and the visual relationships on all sides, thus encouraging interaction between the higher education institutions. The design idea evokes the form of a tree. Freed from the earth, the three residential storeys gain maximum privacy and wonderful living quality among the park’s tree canopy. On the ground floor, a continuous ceiling slab with point-like columns forms a table construction. The concrete table forms the basis for the three residential levels above in wood. The building typology offers the ideal conditions for a modular prefabricated system based on wooden boxes.

Design Team: Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Philipp Schertler, Tobias Schnell, Johann Quechenberger, Sandra Violand
Client: Diocese of Rottenburg-Stuttgart
Competition 2020 1st Prize, Construction 2022-2023